Verschillende soorten katheters

Verschillende manieren om te katheteriseren

Waarschijnlijk weet u niet zo veel over katheters, tenzij u moet gaan zelfkatheteriseren. We weten dat het in het begin eng, moeilijk en intimiderend lijkt, maar zodra u de techniek onder de knie heeft, zal het een gewoonte worden zoals alle andere dagelijkse handelingen.

Wat is een katheter?

Een katheter is een dunne slang, vaak gemaakt is van zachte kunstof, die via de plasbuis in de blaas kan worden ingebracht. Katheters worden vaak als medisch hulpmiddel aangemerkt en worden voorgeschreven door artsen.

Waarom is het nodig?

Een urinekatheter wordt gebruikt om de blaas te legen wanneer die niet op de normale manier kan worden geleegd. Dit proces wordt katheterisatie genoemd en kan nodig zijn na bijvoorbeeld een operatie of tijdens een ziekenhuisopname. Het wordt echter ook vaak op dagelijkse basis gebruikt door mensen met een niet-functionerende blaas als gevolg van een andere diagnose, zoals een dwarslaesie, spina bifida, Multiple Sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, diabetes, een beroerte of bekkenbodemdisfunctie (bijv. Vrouwen na de menopauze met incontinentie).

Er zijn een aantal verschillende soorten urinekatheters en de keuze is van belang voor een optimaal resultaat.

Verblijfskatheters

Een verblijfskatheter is een katheter die gedurende een langere periode in het lichaam blijft zitten. Er zijn twee soorten: een urethrale verblijfskatheter is een katheter die via de plasbuis in de blaas wordt ingebracht, terwijl een suprapubische verblijfskatheter via de maag rechtstreeks in de blaas wordt ingebracht. Verblijfskatheters worden ingebracht door artsen of verpleegkundigen en blijven zolang als nodig in het lichaam. Bij langdurig gebruik worden ze vaak iedere maand of eens in de twee maanden vervangen. Voor langere tijd iets in het lichaam hebben verhoogt het risico op infectie.

Katheters voor eenmalig gebruik

Een katheter voor eenmalig gebruik wordt als u moet plassen in de plasbuis ingebracht om de blaas te legen en wordt vervolgens weer verwijderd zodra de blaas leeg is. Gebruikers leren hoe ze zichzelf moeten katheteriseren en het is een eenvoudige techniek die door de meeste mensen kan worden uitgevoerd.

Zelfs kinderen van zeven of acht jaar oud kunnen al leren hoe ze zichzelf moeten katheteriseren en met hulpmiddelen kunnen mensen met een verminderde handfunctie het ook oefenen.

Katheterisatie wordt ongeveer met dezelfde tussenpozen uitgevoerd als wanneer u normaal naar het toilet zou gaan, ongeveer 4-6 keer per dag.

Bekijk hier het LoFric assortiment van eenmalige katheters.

Niet-hydrofiele katheters versus hydrofiele katheters

Er zijn twee belangrijke soorten eenmalige urinekatheters:

  • niet-hydrofiele katheters zijn ongecoate katheters.
  • hydrofiele katheters zijn gecoat met een glad oppervlak om zowel het inbrengen als het verwijderen van de katheter zo eenvoudig mogelijk te maken en met zo min mogelijk wrijving, waardoor complicaties worden voorkomen.

Welke katheter moet ik gebruiken?

Zelfkatheterisatie is de voorkeursmethode om de blaas te legen wanneer u niet op de normale manier kunt plassen. Het is veilig op de korte, middellange en lange termijn, waardoor veel voorkomende risico's zoals urineweginfecties (UWI's), stricturen, blaassteencomplicaties en verslechtering van de bovenste urinewegen worden geminimaliseerd.

Zelfkatheterisatie komt het dichtst bij gewoon plassen en geeft de gebruiker controle en vrijheid. Bij kortdurend gebruik bevordert zelfkatheterisatie na een operatie een sneller herstel en kan de patiënt de blaas ook weer sneller op de normale manier legen.

Van de verschillende soorten intermitterende katheters zijn er aanwijzingen dat hydrofiele katheters voor eenmalig gebruik het beste zijn als het gaat om het verminderen van het risico op complicaties.

De juiste katheter kiezen

Als katheteriseren nieuw voor u is, dan is het logisch om uit te zoeken welke katheter het beste bij u past. Hier leest u hoe u de juiste katheter kunt kiezen.

Zelfkatheterisatie (CIC)

Zelfkatheterisatie is de beste manier om te plassen als dat op de normale manier niet lukt, omdat het de natuurlijke manier van plassen nabootst. In deze sectie kunt u animaties bekijken om de procedure van zelfkatheteriseren te begrijpen, katheterisatie-instructies downloaden en meer.

Blaas producten

Het LoFric assortiment biedt een complete oplossing voor katheteriseren op korte en lange termijn. Op basis van de unieke Urotonic Surface Technology maakt LoFric intermitterende katheterisatie op een veilige en gebruiksvriendelijke manier mogelijk.