Als professioneel rolstoeltennisster reist de 32-jarige Oostenrijkse Tina Pesendorfer veel. Met een druk trainings- en toernooischema heeft de nummer 53 van de wereld totale focus nodig tijdens trainingen en wedstrijden. Gelukkig leidt katheteriseren haar niet meer af.
Voor Tina begon rolstoeltennis als een hobby, maar de sfeer, de gemeenschap van andere rolstoelgebruikers en haar competitieve karakter, zorgden ervoor dat Tina steeds meer tijd aan de sport ging besteden. Haar blaasmanagement bleek echter een belemmering te zijn, niet alleen tijdens de training, maar ook in haar sociale leven.
Beginnen met zelfkatheterisatie
Ik kan het me nog herinneren; in het begin heeft het me een eeuwigheid gekost, zegt ze. Mijn vrienden moesten altijd lang op me wachten als we ergens uit waren. Maar nu gaat het heel snel.
Tina kreeg in 2007 een recreatief ongeluk en is sindsdien afhankelijk van zelfkatheterisatie: "Op de revalidatieafdeling hebben ze me laten zien hoe het moet. Omdat ik een complete dwarslaesie heb, was het duidelijk dat dit de enige manier was waarop het voor mij zou werken."
Nu denk ik er niet eens meer zo veel over na, het is normaal geworden.
En Tina vervolgt: Het was heel vreemd voor mij in het begin. Ik heb niet het gevoel dat ik naar het toilet moet. Ik moest dus steeds bijhouden: wat drink ik, hoeveel drink ik, wanneer was de laatste keer dat ik naar het toilet ging? Dat was best vervelend. Nu denk ik er niet eens meer zo veel over na, het is normaal geworden.
Haar tip voor iemand die begint met katheteriseren is om geduldig te zijn. Met een routine en tijd wordt het makkelijker, zegt de 32-jarige. Uit ervaring met haar rolstoeltenniscarrière weet ze: "Oefening baart kunst!"
LoFric Elle gevonden
LoFric-katheters zijn gemakkelijk te gebruiken - het ondersteunt haar levensstijl en trainingsbehoeften. "Het is discreet en compact", zegt ze. Op reis gebruikt ze vooral graag de LoFric Elle, de eerste intermitterende katheter met een L-vormig handvat.
"Hoe minder je nodig hebt, hoe beter. Je hebt het de hele tijd bij je en daarom vind ik het fijn dat de LoFric Elle klein en handzaam is. De katheter moet het kleinste zijn dat ik inpak."
Tina richt zich nu op aankomende evenementen. Het grote doel is om deel te nemen aan de Paralympics en ik hoop dat dit in 2024 in Parijs zal zijn!
-
Leven met blaasproblemen
Leven met een aandoening waarbij u regelmatig moet katheteriseren, kan in het begin overweldigend aanvoelen. Weet dat u niet de enige bent.
-
Zelfkatheteriseren met een driejarige
Evie en haar moeder delen hun verhaal over hoe het was om als jong kind te beginnen met zelfkatheterisatie.
-
Een gezonde blaas bij vrouwen
Hier kijken we naar het belang van de gezondheid van de blaas bij vrouwen en de redenen waarom vrouwen meer vatbaar zijn voor urineweginfecties dan mannen.