Onvolledige lediging

Wat houdt onvolledige lediging in?

Onvolledige gebeurt wanneer er na het toiletbezoek nog steeds ontlasting achterblijft, oftewel een onvolledige lediging van de darmen. Het gevoel van onvolledige lediging is een van de meest vervelende en meest voorkomende symptomen van obstipatie. Bij het ervaren van een onvolledige lediging, komen de volgende symptomen vaak voor:

  • De drang te voelen om te persen om ontlasting kwijt te raken
  • Het gevoel te hebben dat er nog iets achterblijft of een gevoel van gewicht in het bekken
  • Een voortdurende of herhaalde behoefte naar het toilet te moeten
  • Met de vingers door de vagina te moeten drukken of te duwen om succesvol ontlasting te kunnen lozen
  • Het ervaren van ongewenst ontlastingsverlies in ondergoed

Oorzaken van onvolledige lediging 

De oorzaken van een onvolledige lediging kunnen variëren, maar een veelvoorkomende oorzaak is disfunctie van de bekkenbodem, waarbij de functie van de bekkenbodemspieren verstoord is. Het hebben van ontlasting is een complex proces waarbij de bekkenbodemspieren een belangrijke rol spelen. Veranderingen in de werking van deze spieren kunnen daarom problemen veroorzaken bij het legen van de darmen.

Leeftijd, zwangerschap en/of bevalling kunnen leiden tot een zwakkere bekkenbodem, waardoor er een uitstulping, genaamd een rectocele, kan ontstaan die de ontlasting vast kan houden. Rectoceles komen vaak voor, vooral bij vrouwen die zijn bevallen.

Andere bekkenbodemdisfuncties die onvolledige lediging kunnen veroorzaken, zijn rectale prolaps (wanneer een deel van het rectum via de anus naar buiten valt) en het obstructief defecatiesyndroom (een functionele darmstoornis die wordt gekenmerkt door moeilijkheden bij het legen van de darmen, zoals niet kunnen legen bij aandrang of niet volledig kunnen legen).

Behandeling van onvolledige lediging van de darmen 

Een veelvoorkomend teken van bekkenbodemdisfunctie is de noodzaak om je vingers te moeten gebruiken om ontlasting te helpen verwijderen. Helaas kan dit op de lange termijn schade veroorzaken. Wanneer dieet, veranderingen in levensstijl en laxantia niet hebben geholpen, kan men overgan tot darmspoelen. Dit is een minimaal invasieve therapie waarbij met behulp van water de ontlasting op gang kan worden gebracht of voltooid. Hiermee kan een volledig lediging van de darmen worden bereikt. Dit kan ongewenst ontlastingsverlies en een gevoel van onvolledige lediging verminderen of voorkomen. Met darmspoelen kunt u zelf weer bepalen wanneer u naar het toilet gaat en een zelfstandiger leven leiden.

Als u last heeft van onvolledige lediging, is het een goed begin om een darmdagboek bij te houden om het gesprek met uw zorgverlener te vergemakkelijken. Onderaan dit artikel kunt u een digitaal darmdagboek downloaden.

Er zijn verschillende apparaten voor darmspoelen die kunnen helpen om controle te krijgen over uw ontlastingsmomenten.

 

Lees meer over Navina darmspoelsystemen