Vijf vragen aan Eveline de Bruijn, schoolverpleegkundige

Wellspect blog vijf vragen aan Evelien de Bruijn

In onze nieuwe blogserie "Vijf vragen aan..." komen verschillende zorgmedewerkers aan het woord en vertellen zij onder andere wat hun werk inhoudt, wat ze motiveert en hoe ze een verschil maken binnen hun zorgomgeving. Als eerste vertelt Evelien de Bruijn over haar werk als schoolverpleegkundige op De Velst in Heemskerk, een school voor speciaal onderwijs van Heliomare.

Wat is jouw rol als schoolverpleegkundige?

Dat is een heel diverse rol. We doen uiteraard de verpleegtechnische handelingen, zoals katheteriseren, het geven van sondevoeding, we ondersteunen zo nodig bij het spalkenspreekuur voor adviezen over wondjes en drukplekken, en helpen we de artsen bijvoorbeeld bij het vullen van de baclofenpompen. We zijn het eerste aanspreekpunt bij calamiteiten voor zowel de leerlingen als alle collega's. Als een leerling bijvoorbeeld in z'n vinger heeft gesneden en er allerlei paniek ontstaat, dan is het fijn dat wij er dan zijn om iedereen weer even te kalmeren. Ook geven we onze collega's scholing en zijn we eigenlijk betrokken bij alles wat er reilt en zeilt in de school en zijn we als het ware een brug tussen onderwijs en revalidatie.

Wat maakt jouw functie bijzonder, wat motiveert jou?

Dat is echt de interactie met de kids. Als je een keer een off-day hebt of iets lukt niet en je krijgt dan zo'n glimlach van een leerling, dan word je vanzelf weer helemaal blij. Laatst bracht ik een leerling terug naar de klas en die pakte me bij m'n jas en gaf me zo een kusje. Ja, die sluit je dan wel in je hart.

Verder geven we training volgens de skillslab methode. Hierbij oefen je eerst de handelingen op een pop alvorens deze bij de kinderen uit te voeren. Je kunt dus alle fouten maken alvorens je de praktijk in gaat. Zo'n pop hadden we nog niet, dus gingen we bekijken hoe we die in huis konden halen. Middels een motivatiebrief waarin we aangaven waarom wij de pop nodig hebben en wat voor ons van toegevoegde waarde kan zijn, kregen we het uiteindelijk voor elkaar. Als dat dan lukt, dan is dat geweldig.

Als je een keer een off-day hebt en je krijgt dan zo'n glimlach van een leerling, dan word je vanzelf weer helemaal blij.

Waarom ben je dit werk gaan doen?

Ik werkte eigenlijk als revalidatieverpleegkundige in revalidatiecentrum Heliomare en ik was daar vrij jong begonnen. Daar heb ik me ontwikkeld als wondverpleegkundige, dat was echt heel leuk werk. Maar na 10 jaar dacht ik blijf ik hier of ga ik mijn horizon verbreden? Vervolgens ben ik aan de slag gegaan als wondverpleegkundige bij de thuiszorg. Daar heb ik hele leuke tijd gehad en veel nieuwe mensen ontmoet, maar dat was toch niet echt mijn ding.

Op een gegeven moment hoorde ik via een oud collega dat er een interne vacature was voor schoolverpleegkundige bij Heliomare onderwijs. Dat leek me heel leuk, dus heb ik me snel verdiept in wat die functie precies inhoudt. De vacature sloot de volgende dag al, dus 's avonds heb ik meteen een brief geschreven. Inmiddels ben ik hier al vijf jaar met veel plezier aan het werk.

Wat zijn de leuke en minder leuke aspecten van jouw werk?

Het leuke is dat je soms dagjes weg gaat met de leerlingen en wij begeleiden ze dan voor katheteriseren of voor diabetes. Je trekt dan een hele dag met de kinderen op en dat zijn echt hele leuke dagen.

Je bent als verpleegkundige heel erg gewend om in een team te werken. Je start 's ochtends vanuit de overdracht en gaat dan aan de slag. Je kunt altijd even overleggen of terugvallen op iemand. Als schoolverpleegkundige ben je toch wat meer solistisch aan het werk. Het voordeel is dan wel dat je meer verantwoordelijk en zelfstandiger wordt, omdat je nu overlegt met jezelf in plaats van met je collega's.

We werken ook steeds meer samen met het revalidatiecentrum Heliomare en dat is erg leuk. Je hebt dan weer even je pak aan en bent weer onderdeel van een team. Soms mis ik dat wel eens.

Wellspect blog vijf vragen aan Evelien de Bruijn

Wat betekenen de producten van Wellspect voor jou en je patiënten?

Via de vertegenwoordiger kwam ik in aanraking met de nieuwe LoFric Elle katheter, die met het handvat. Toen ik die zag, had ik meteen een tienermeisje in gedachte die liggend katheteriseerde. We hebben zelfkatheterisatie geprobeerd, maar dat lukte helaas niet omdat haar hand voor de spiegel zat. Met deze katheter heeft ze veel betere coördinatie en nu kan ze zichzelf katheteriseren! Dat is echt geweldig! Ze krijgt haar zelfstandigheid er weer mee terug en tegelijk ontlast het ook haar ouders, want die hoeven het nu niet meer voor haar te doen. Het gaat gewoon goed met haar, ze heeft geen blaasontstekingen meer. 

Het zijn "maar producten", maar ze hebben een grote impact op haar leven, ze is niet meer incontinent en dit geeft haar meer zekerheid en zelfvertrouwen.

Deze dame is ook aan het darmspoelen en daarvoor gebruikt ze de Navina Smart. Wat ik daar mooi aan vind is dat je via de app feedback op afstand kan krijgen over hoe het gaat en zo nodig kan bijsturen. Er is een verpleegkundige bij haar thuis geweest om alles uit te leggen en te begeleiden en eens in de zoveel tijd krijgen we feedback over hoe het gaat. 

Het is geweldig dat je iemand zo kan helpen. Het zijn "maar producten", maar het is wel een verandering in haar leven waardoor ze veel meer zelfvertrouwen en zekerheid heeft. Door het darmspoelen is ze niet meer incontinent en ze wordt daar ook in begeleid. Het is super mooi dat die producten dat voor elkaar kunnen krijgen.

In onderstaande video begeleidt Evelien een leerling bij het katheteriseren:

In onderstaande video begeleidt Evelien een leerling bij het geven van sondevoeding:

Onderwerpen