Wat is spina bifida?
Spina bifida is een aangeboren afwijking waarbij de wervelkolom en het ruggenmerg niet goed zijn gesloten en is het zenuwstelsel bloot komen te liggen. Deze defecte sluiting kan overal langs de wervelkolom ontstaan, van de nek tot het rompbot en de staartbeenderen, maar wordt meestal gevonden in het lendengebied (rond de heup). Chirurgische sluiting van de spina bifida wordt zo snel mogelijk uitgevoerd, bij voorkeur binnen 24 uur na de geboorte.
Hoe beïnvloedt spina bifida uw blaas en darmen?
Bij spina bifida kunnen signalen vanuit het zenuwstelsel hun bestemming niet op een normale manier bereiken en is de zenuwfunctionaliteit van de blaas in 90% van de gevallen verstoord. Bij de meeste mensen met spina bifida heeft dit ook enig effect op de controle over hun darmen. De verminderde signalen kunnen leiden tot spierdeficiëntie met verlamming en verminderde mobiliteit, gevoelloosheid, slechte bloedcirculatie in de benen en een hoger risico op botbreuken.
Effecten op uw blaas
Als een gedeelte van het ruggenmerg beschadigd is, dan u kunt u in meer of mindere mate de controle over uw spieren verliezen, maar niet alle controle is verdwenen. In deze situatie is er de mogelijkheid om intermitterend te katheteriseren (IC) voor het legen van de blaas. Dit kan een goede oplossing zijn voor de lange termijn en kan zorgen voor een langer, gezonder en onafhankelijker leven. Lees er hier meer over.
Effecten op uw darmen
De schade aan het ruggenmerg kan een beperkte controle over de darmen en de sluitspieren veroorzaken, wat kan leiden tot darmincontinentie en verminderde stoelgang kan obstipatie veroorzaken. Het komt vaak voor dat u zowel obstipatie als episodes van ongewenst ontlastingsverlies ervaart. Darmspoelen kan een oplossing zijn om weer de controle over uw ontlastingsmomenten te krijgen. U kunt weer zelf bepalen wanneer u naar het toilet gaat. Lees er hier meer over.
De juiste weg vinden
De in de VS gevestigde Spina Bifida Association is gericht op het dienen van kinderen en volwassenen die met spina bifida leven. De website biedt bronnen, educatief materiaal, informatie over preventie en manieren om mee te doen.
We hopen dat dit eBook u zal helpen een weloverwogen beslissing te nemen over de beste katheter voor u en/of uw kind:
-
Blaas- en darmstoornissen
Wat zijn blaas- en darmstoornissen en hoe hangen ze met elkaar samen? In veel gevallen bestaan ze naast elkaar en werken ze op elkaar. Hier onderzoeken we waarom.
-
Zelfkatheteriseren met een driejarige
Evie en haar moeder delen hun verhaal over hoe het was om als jong kind te beginnen met zelfkatheterisatie.
-
Kinderen en darmspoelen
Hoe werkt darmspoelen voor kinderen? Hier onderzoeken we hoe en wanneer darmspoelen voor kinderen te introduceren.
-
Gezondheid van de blaas van kinderen
Kinderen moeten een katheter gebruiken om te plassen als ze niet in staat zijn om dit zelf te doen. Hier bekijken we de mogelijkheden.
Voor professionals in de gezondheidszorg
-
Aanleren van intermitterende katheterisatie
key:global.content-type: Cursus
Leer meer over de functie van de blaas, de anatomie en fysiologie van de urinewegen en behandelingsopties voor onvolledige blaaslediging.
-
Darmproblemen bij kinderen – webinar
key:global.content-type: Webinar
In dit (Engelstalige) webinar zal Bev Collins, klinisch verpleegkundig hoofd bij Wellspect in Engeland, u vertellen over aandoeningen bij kinderen die kunnen leiden tot darmstoornissen.
-
Wetenschappelijk overzicht van darmspoelen bij kinderen
key:global.content-type: Artikel
Darmproblemen bij kinderen komen vaak voor. Tot 29% van de kinderen kan last hebben van functionele obstipatie en functionele fecale incontinentie, waarbij de oorzaak daarvan niet bekend is.